Lavendel snoeien

Lavendel snoeien

De juiste manier van lavendel snoeien

Wil je een rijkelijk bloeiende lavendel in je tuin? Vol met bloemen, maar zonder verhouting aan de onderkant? Dan is het van belang om deze op de juiste manier te snoeien. Dit verlengt de levensduur aanzienlijk en houdt de lavendel compact. Hoe en wanneer kan je het beste lavendel snoeien?

De lavendel is een prachtige plant. De aren groeien spits omhoog, met een zilver tot paarse kleur. Ze verspreiden heerlijke geuren, de bijen zijn er dol op!

Hoe lavendel snoeien

Het snoeien van lavendel hangt af van welke type in uw tuin staat. De meest voorkomende soorten in Nederland zijn de Engelse en de Franse lavendel. In beiden gevallen is vroeg snoeien belangrijk, al in het tweede jaar van aanplant. Anders treedt er verhouting op. Verder vragen deze twee types beiden een andere manier van snoeien.

Engelse lavendel (lavendula angustifolia) snoei je door ongeveer tweederde van de plant terug te nemen. Dit kan rustig in het houtige gedeelte. Snoei alleen niet te ver terug in het kale hout, zeker nooit verder dan tot waar de plant nog levende zijscheutjes heeft. Dit is een (te) grote klap voor de plant.

Wanneer lavendel snoeien

Engelse lavendel snoei je half augustus. De plant bloeit dan het volgend jaar veel rijker dan wanneer deze in maart wordt gesnoeid. Na de snoei in augustus komen de nieuwe scheuten uit het binnenste van de plant weer omhoog. Deze nieuwe scheuten zijn de bloeiers voor volgend jaar. Op deze wijze blijft hij compact en voorkom je een verhoute plant.

In augustus heeft lavendel hierbij nog voldoende tijd om uit te harden voordat de winter begint.

Franse lavendel (of kuiflavendel) staat prachtig solitair in de border. Ze hebben langere bloeiaren dan de Engelse lavendel. De bloeikleur is paars en zijn bloeitijd in augustus. Dit is later dan de engelse lavendel, die in juni en juli bloeit. Franse lavendel is minder winterhard en sterft eerder af.

De juiste manier van snoeien is bij dit soort erg belangrijk en gaat vaak fout. De planten hebben belang bij een schone, kleine snoeiwond zodat ze voldoende  kunnen herstellen voor de winter. Snij van de nieuwe scheuten tenminste twee derde weg. Dit zorgt voor de groei van nieuwe scheuten onder de snoeiwond uit, en vormt de groei voor het nieuwe seizoen. Snij dus nooit in het kale hout! Hier kan de Franse lavendel niet tegen. Snoei hem slechts subtiel.

Voorbeelden van franse lavendel zijn de lavendel stoechas, lavendel Anouk.

Voorbeelden van engelse lavendelsoorten zijn de lavendel ‘munstead’, lavendel ‘hidcote’, lavendel ‘Alba’ en lavendel ‘Richard Gray’.

Meerdere bloeiperiodes

Lavendel maakt meer bloemen in de loop van een seizoen. Over het algemeen reageert een lavendel zoals andere bloeiende planten. Wanneer je de bloemen vroeg genoeg verwijdert, groeit er onder de basis van een bloem weer een nieuwe bloem.

3 tips voor lavendel

  • Lavendel is een mediteraanse plant. Zet ze op een zonovergoten, droge plek in uw tuin.
  • Lavendel is een echte bijentrekker. De nectar die uit de bloemen komt zorgt voor een zoemend geheel.
  • Leg eens gedroogde lavendel in uw huis, dit verfrist het hele huis! De aren kunnen het best rond eind juni geplukt worden. Dit is het moment dat de bloemen opengaan en de lavendel op haar mooist is.